Green Planet aangesloten op 10.000 volt-net

Green Planet in Pesse krijgt een uniek eigen 10.000 volt-net. Het elektriciteitsnet maakt het snelladen met vele snelladers met extra veel vermogen bij het multifuel tankstation mogelijk, ook wanneer er de komende jaren nog snellere laders komen.

Ter vergelijking: huishoudens gebruiken 230 volt en soms 400 met een relatief laag vermogen. Maar vooral de zware snellaadpalen hebben veel vermogen nodig. Daarom is er gekozen voor de aanleg van een uniek 10.000 volt-net.

Transformators slecht leverbaar

Om de 10.000 volt terug te kunnen zetten naar 400 is een transformator nodig. Transformatoren zijn op het moment echter lastig te krijgen. Gelukkig kon LV Trading uit Rotterdam daarbij helpen, waardoor er toch doorgepakt kon worden. “We zijn een kleine organisatie met een grote voorraad”, legt directeur Marjolein de Ruiter uit. “We kunnen direct leveren en snel schakelen.”

Circulariteit

Het bedrijf helpt onder de naam Trafohuis.nl bij de aanschaf van transformatoren en schakelinstallaties. Naast dat het bedrijf veel inkoopt, heeft het ook veel tweedehands materiaal. “Zo leveren we een bijdrage aan een circulaire economie. Natuurlijk verkopen we de transformatoren niet zonder ze uitgebreid te hebben getest.”

Specialistische partijen

Omdat er bij het in gebruik nemen van een 10.000 volt-net heel wat komt kijken, heeft Green Planet de hulp ingeroepen van twee specialistische partijen om zo alles volledig veilig en volgens de wetgeving te laten verlopen. Zo is huisinstallateur Van Dorp uit Hoogeveen – voorheen Ten Kate

Installatietechniek – verantwoordelijk voor de laagspanning. “Voor ons is dit een geweldige klus waarbij we veel leren over hoe robuuste snellaadpleinen ingericht kunnen worden. We zijn er trots op om hier hoofduitvoerder te zijn”, vertelt vestigingsdirecteur Erik Hommes.

Omexom uit Assen is ingeroepen voor het werken met midden-/hoogspanning. “We doen middenspanningswerk vaak en op veel plekken. We zijn specialisten op dit gebied”, legt Marcel Talsma – cliëntmanager bij Omexom – uit. “Maar bij Green Planet zat er ook voor ons een mooie extra uitdaging in. We zijn er trots op dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan de totstandkoming van zo’n uniek snellaadstation.”

‘Enorm lange levensduur’

Edward Doorten – initiatiefnemer van Green Planet – is ontzettend blij met de uitkomst. “Als je dit soort projecten gaat doen zit je snel op het spoor van alleen nieuwe componenten inzetten. Onzin eigenlijk. Betonnen huisjes slijten niet en transformatoren hebben ook tweedehands een enorm lange levensduur. Ook als we de snelladers in de toekomst verder gaan verzwaren zijn wij er klaar voor. Vanuit alle perspectieven geredeneerd hebben we het hier over het creëren van een extra lange levensduur.”