Lokale heffingen hoger

(Rechten: RTV Drenthe, Margriet Benak) Tien van de twaalf Drentse gemeenten verwachten dit jaar meer geld op te halen uit lokale heffingen, zoals de onroerendzaakbelasting en de rioolheffing. In totaal hebben zij zo’n 268,9 miljoen euro aan inkomsten begroot, tegenover 254,2 miljoen euro in 2020.
Dat is een stijging van 5,8 procent, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzochte begrotingen zijn door de gemeenten opgesteld voor 15 november 2020.

Hoogeveen grootste stijger
De helft van de Drentse gemeenten ontvangt per gemeente tonnen tot een miljoen euro meer dan vorig jaar. In Assen, Emmen, Meppel en Hoogeveen is de stijging hoger dan een miljoen euro. Vooral inwoners uit Hoogeveen gaan dat in de portemonnee voelen. Een jaar geleden ontving Hoogeveen 28,5 miljoen euro uit de lokale heffingen, dit jaar is dat waarschijnlijk 33,3 miljoen euro. Een stijging van 17,1 procent. Hoogeveen moet miljoenen zien te vinden om tekorten weg te werken en reserves op te bouwen.

In Nederland verwachten slechts 16 van de 353 gemeenten minder geld op te halen uit heffingen dan vorig jaar. Twee daarvan zijn Drents: Midden-Drenthe en De Wolden. Beide verwachten een daling van twee ton. Midden-Drenthe incasseert 16,1 miljoen euro, De Wolden 10,8 miljoen euro.

Landelijk
Het CBS rekende uit dat alle Nederlandse gemeenten gezamenlijk 11,3 miljard euro ontvangen, tegenover 10,8 miljard euro vorig jaar. Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten met 10 procent het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (+5,8 procent) en de rioolheffing (+2,6 procent). Samen zijn ze met 8,5 miljard euro goed voor drie kwart van alle gemeentelijke heffingen.

Meer info: RTV Drenthe

Naar beginpagina>>

Laat een antwoord achter