‘Boshaltes’ kerk in Spaarbankbos

Wandelen langs de lijdensweg van Jezus: Ontmoetingskerk in Pesse zet ‘Boshaltes’ neer in Spaarbankbos 

(Foto: Andre Weima) Wandelen in het Spaarbankbos in de 40 dagentijd voor Pasen wordt in de lente nog mooier door de Ontmoetingskerk in Pesse. Dominee Marianne Paas heeft samen met 14 kunstenaars een wandelroute uitgestippeld waarbij de deelnemers langs 14 staties wandelen, de 14 beelden van de lijdensweg van Jezus. De route wordt officieel geopend op 17 februari en de kunstwerken kunnen bewonderd worden tot de dinsdag na Pasen. 

Paas werd jaren geleden al geïnspireerd tijdens ‘De andere kruisweg’ die de Protestantse Gemeente in Lochem had uitgezet op de Lochemse berg. ,,Ik woonde toen in Neede en we gingen er een kijkje nemen. Ik was er echt van onder de indruk en wilde dat ooit zelf ook een keer doen.” Toen de dominee twee jaar geleden werd aangesteld in Pesse, ontdekte ze al snel dat zoiets hier misschien zou moeten kunnen. ,,De kerk ligt op een niet logische plek, niet midden in het dorp maar midden in het bos. Een mooie plek om deze 14 haltes met een wandelroute uit te stippelen.”

Creatievelingen

Ze ontmoette kerkganger en kunstenaar Theun Krikke en kwam met hem in gesprek over het idee. Hij was gelijk enthousiast. ,,We hebben hier best veel creatievelingen in de gemeente. Theun is schilder, daar zijn er meer van in de gemeente en ook die beeldhouwen. We bespraken het idee en Theun gooide een balletje op bij kunstenaars bij wie hij in de groep zit. Die hadden we snel om. Sindsdien zijn Theun, Sejo Slingenbeg en ik de kartrekkers van het project. De eerste bijeenkomst was vorig jaar in februari. We zijn vorig jaar nog enkele keren bij elkaar geweest, maar de laatste maanden is dat natuurlijk lastig in verband met corona. Toch wordt het echt prachtig. Ik weet van enkele beelden al hoe ze eruit komen te zien en het wordt een prachtig geheel.”

De klassieke kruisweg bestaat al sinds de 15e eeuw en is een traditioneel onderdeel ter voorbereiding op het Paasfeest. Het is een nabootsing in de vorm van schilderijen of beeldhouwwerken van de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsgebouw (het paleis van de Pontius Pilatus) tot en met de begrafenis van Christus. Een kruisweg stelt de gelovige in staat stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg aan de hand van 14 kruiswegstaties, ook wel halteplaatsen genoemd. ,,Vandaar ook dat het Boshaltes heet”, vertelt Paas enthousiast.

Het is een van de weinige dingen die mensen nu in coronatijd kunnen doen. Daarom is Paas ook erg blij dat ze het idee wel uit kunnen voeren. ,,Iedereen mag wandelen en buiten neemt iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid. De route is uitgezet vanaf het kerkplein bij de Ontmoetingskerk. Tegenover de ingang naar het wandelpad start de route, die ieder op eigen tijd en gelegenheid een keer kan lopen. De 14 staties staan verspreid over een wandelroute van ongeveer 1,5 kilometer. De route loopt achter bungalowpark de Santbrincke langs, daarna steken de wandelaars de Hoogeveenseweg over om uit te komen in het andere gedeelte van het Spaarbankbos.”

Deelnemers hebben de kans om een informatieboekje te kopen voor 3,00 euro met alle informatie over de beelden en over de kunstenaars. Bij ieder kunstwerk langs de route staat ook een korte beschrijving. 

Meer informatie over Boshaltes is te vinden op https://boshaltes.pknpesse.nl/ en op https://www.facebook.com/boshaltes/

Naar beginpagina>>

Laat een antwoord achter